Magdalena Domańska-Smoleń
redaktorka w dziele projektów specjalnychGazeta KrakowskaKraków
18 materiałów
W Gazecie Krakowskiej pracuję ponad dwadzieścia lat. Trafiłam tu jako studentka drugiego roku dziennikarstwa UJ i już zostałam. Zaczynałam – jak to zwykle bywa – w dziale miejskim, pisząc o najważniejszych sprawach Krakowa oraz redagując kolumnę dla studentów. Następnie los rzucił mnie na tak zwane tereny, gdzie wspólnie z kolegami tworzyliśmy materiały z Podhala, Małopolski Zachodniej, nowosądeckiego i tarnowskiego. W międzyczasie nauczyłam się też „łamać” gazetę i przygotowywałam do druku część stron Gazety Krakowskiej. Od ponad trzynastu lat jestem redaktorką w dziale dodatków specjalnych.Wspólnie z działem reklamy przygotowujemy akcje specjalne, na przykład:
W serwisie internetowym Gazety Krakowskiej wspólnie z naszymi Czytelnikami tworzymy dział kulinarny, gdzie codziennie można znaleźć przepisy na pyszne potrawy i dania „palce lizać” oraz rozmowy z ludźmi "od kuchni".
https://gazetakrakowska.pl/kulinaria
Wykorzystujmy wszystko: od trzonka do korzonka
Kocham wszystko co "krakoskie", a w szczególności naszą godkę:
Jan Paweł II: Najczęściej przybywałem tutaj sam, tak żeby nikt nie wiedział
O dziedzictwie Jana Pawła II rozmawiamy z o. dr. Cyprianem Morycem, kustoszem Sanktuarium Pasyjno-Maryjnego w Kalwarii Zebrzydowskiej.
20 lat w Unii Europejskiej. Jak zmienił się kulinarny Kraków?
Jesteśmy już 20 lat w Unii Europejskiej. Jak nasza przynależność do Wspólnoty zmieniła kulinarne oblicze Krakowa? Czy mamy się czym pochwalić, a może jest się...
Hogwart zamiast Wawelu. Tak rządziłyby dzieci w Krakowie
Takiej debaty w krakowskim magistracie jeszcze nie było! Uśmiech nie schodził z twarzy wiceprezydenta Andrzeja Kuliga, pomysły sypały się jak z rękawa, a tak...
ROZMOWA
Dariusz Woźniak, rektor WSB-NLU: Cofnąć się już jest za późno
O rewolucji cyfrowej na uczelniach, pokoleniu Z i studiowaniu w XXI wieku rozmawiamy z dr. Dariuszem Woźniakiem, prof. WSB-NLU, rektorem Wyższej Szkoły Biznesu...
W Tatrach jesteśmy tylko gośćmi
O zwierzętach i roślinach występujących w Tatrach oraz o turyście idealnym rozmawiamy z Janem Krzeptowskim-Sabałą, przewodnikiem tatrzańskim i miłośnikiem gór.
Bezpieczni i rozważni w Tatrach
O bezpieczeństwie w górach i o projekcie „Bezpieczni i rozważni w Tatrach” rozmawiamy z Janem Cięciakiem, prezesem Stowarzyszenia Kulturalno-Oświatowego im....
Obwarzanki i małdrzyki, czyli kulinarny Kraków kontra reszta świata
O tym, dlaczego w grodzie Kraka zajadamy się maczanką po krakowsku, sznyclami i zupą grysikową, rozmawiamy z Aleksandrem Zachutą, kucharzem, Małopolskim...
Co wiesz o pączkach i tłustym czwartku? QUIZ
Wiesz ile kalorii ma pączek? Jakie pączki jada się na świecie? Ile pączków w Tłusty Czwartek zjadamy statystycznie? Jaki powinien być pączek idealny? Jeżeli tak...
Dzięki Waszej hojności „pociąg marzeń” zawiózł dzieci na Korfu i obóz surwiwalowy
Dla podopiecznych Centrum Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych „Parkowa” w Krakowie to były niezapomniane wakacje! Dzięki hojności wszystkich darczyńców, którzy...