MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych...
fot. andreyst/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty solone

Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych czynników rozwoju raka żołądka. Ustalono, że zwiększa zagrożenie jego wystąpienie o 12 procent na każde kolejne 5 g tego składnika. Do produktów najbardziej sprzyjających zachorowaniu należą te utrwalone poprzez suszenie, solenie i wędzenie. To zwłaszcza wędzone mięsa i ryby, a także filety i tusze solone (np. śledzie), wędliny, pikle warzywne i kiszonki, choć ostatnie należą do zalecanych w umiarkowanych ilościach.

Zobacz również

Powiatowy Dzień Strażaka 2024 w Rogowie koło Żnina. Zdjęcia, wideo

Powiatowy Dzień Strażaka 2024 w Rogowie koło Żnina. Zdjęcia, wideo

Trener Cracovii Tomasz Jasik: Cieszę się, że sami zapewniliśmy sobie utrzymanie

Trener Cracovii Tomasz Jasik: Cieszę się, że sami zapewniliśmy sobie utrzymanie

Polecamy

Wyścig Dookoła Zalewu Szczecińskiego! 300 kilometrów w 36 godzin

Wyścig Dookoła Zalewu Szczecińskiego! 300 kilometrów w 36 godzin

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna