Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda z miodem, w szczególności ta pita na czczo to jeden z...
fot. Freepik

Co warto pić na czczo po przebudzeniu? Te napoje podkręcą metabolizm, dodadzą energii i wzmocnią organizm. Czego unikać na pusty żołądek?

Woda z miodem

Woda z miodem, w szczególności ta pita na czczo to jeden z najlepszych energetyzujących napojów po jakie można sięgnąć o poranku. Po pierwsze nawadnia lepiej niż czysta woda, dostarcza witaminy B i składniki mineralne, a dzięki zawartości antyoksydantów wspomaga pracę mózgu i wspiera odporność organizmu.

Pita podczas infekcji ułatwia rozrzedzanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, jednocześnie łagodząc kaszel i ból gardła. Pomaga zwalczać wiele gatunków bakterii, grzybów i wirusów. Wspiera trawienie i profilaktykę wrzodów żołądka.

Jak prawidłowo przygotować wodę z miodem? Należy napełnić szklankę wodą (najlepiej źródlaną albo filtrowaną lub przegotowaną) o temperaturze pokojowej i dodać do niej 1-2 łyżeczki miodu (12-24 g) i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć szklankę i ostawić na kilka godzin (minimum 10) – najlepiej na całą noc.

Woda z miodem nie jest polecana osobom z zaburzeniami regulacji poziomu cukru we krwi oraz będącym na diecie. Przeciwwskazaniami do jej spożywania są cukrzyca i alergia na miód.

Zobacz również

Rezerwy Wisły Kraków wygrywają wysoko w Muszynie. Udany powrót Marcina Bartonia

Rezerwy Wisły Kraków wygrywają wysoko w Muszynie. Udany powrót Marcina Bartonia

Plac przed dworcem w Skarżysku - Kamiennej otrzymał imię Jana Blocha [ZDJĘCIA]

Plac przed dworcem w Skarżysku - Kamiennej otrzymał imię Jana Blocha [ZDJĘCIA]

Polecamy

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie