MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Od 1 listopada większa grupa pracowników będzie uprawniona...
fot. Racool_studio / Freepik

Duże zmiany w prawie od listopada. Wchodzą nowe zasady refundacji leków bez recepty, przyznawania spadków, a także opieki nad seniorami

Darmowy obiad dla pracowników

Od 1 listopada większa grupa pracowników będzie uprawniona do bezpłatnych posiłków, zapewnianych przez pracodawcę. Warto przypomnieć, że przez cały rok przysługują one osobom:

- wykonującym prace fizyczne przyczyniające się do wydatku energetycznego organizmu na poziomie wyższym niż 2000 kcal (mężczyźni) oraz 1100 kcal (kobiety),

- wykonującym prace fizyczne przyczyniające się do wydatku energetycznego organizmu na poziomie ponad 1500 kcal (mężczyźni) oraz 1000 kcal (kobiety), jeśli są one wykonywane w pomieszczeniach o temperaturze stałej poniżej 10 stopni Celsjusza lub wskaźnik obciążenia termicznego przekracza 25 stopni Celsjusza,

- pracującym pod ziemią.

W okresie od 1 listopada do 31 marca każdego roku obowiązuje też dodatkowy wymóg uprawniający korzystanie z bezpłatnych posiłków. Chodzi o osoby, wykonujące prace fizyczne na otwartej powierzchni, których wydatek energetyczny przekracza wtedy 1500 kcal (mężczyźni) lub 1000 kcal (kobiety).

Zobacz również

Magda Linette rozpoczyna rywalizację na kortach trawiastych. Kiedy pierwszy mecz?

NOWE
Magda Linette rozpoczyna rywalizację na kortach trawiastych. Kiedy pierwszy mecz?

Ciepła niedziela nad zalewem Borki. Wielu radomian wybrało się na spacer [ZDJĘCIA]

Ciepła niedziela nad zalewem Borki. Wielu radomian wybrało się na spacer [ZDJĘCIA]

Polecamy

Pierwszy przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy. Mężczyzna zmarł

Pierwszy przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy. Mężczyzna zmarł

Będzie nowy wzór świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego. Nadchodzą zmiany

Będzie nowy wzór świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego. Nadchodzą zmiany

To najbardziej soczysta pierś z kurczaka, jaką zrobisz. Ważna jest panierka

To najbardziej soczysta pierś z kurczaka, jaką zrobisz. Ważna jest panierka