MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej z awokado

Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem dymienia wśród kulinarnych olejów – maksymalna temperatura, którą wytrzymuje, sięga 271 stopni Celsjusza.

Choć zawiera niewiele ponad 10 procent nasyconych kwasów tłuszczowych, jego odporność na ogrzewanie wiąże się z wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należą do związków dość stabilnych termicznie i przeważają w oliwie z oliwek. W przeciwieństwie do niej olej awokado jest jednak dość neutralny w smaku, przez co nadaje się do przygotowania różnorodnych potraw.

Należy jednak pamiętać, że do smażenia w wysokiej temperaturze nadają się tylko jego wersje rafinowane. Te poddane naturalnej rafinacji wciąż wytrzymują temperaturę do 250 stopni, ale im bardziej zielony jest ich kolor, tym delikatniejsze powinno być ogrzewanie.

Zobacz również

Niespodziewana zmiana. Patryk Kaźmierczak nie jest już Przewodniczącym Rady Miejskiej

NOWE
Niespodziewana zmiana. Patryk Kaźmierczak nie jest już Przewodniczącym Rady Miejskiej

19-latek zadał kobiecie kilkadziesiąt ciosów nożyczkami. Dźgał w szyję i twarz

NOWE
19-latek zadał kobiecie kilkadziesiąt ciosów nożyczkami. Dźgał w szyję i twarz

Polecamy

Polacy nie chcą likwidacji ocen zachowania

Polacy nie chcą likwidacji ocen zachowania

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi