Wiosenno-letni cykl spotkań z mistrzami swoich rzemiosł właściciele lokalu, zgodnie z jego nazwą, zaczynają od kawy. Na zadane w nagłówku pytanie, odpowiedzi poszukacie razem z Anną Wolną, baristką z niemalże 10 letnim stażem.
- Na pierwszym z trzech zaplanowanych spotkań dokonamy charakterystyki gatunków i poszczególnych odmian kawy. Porozmawiamy o kawie specialty i o tym, czym różni się ona od kawy "marketowej". Dotrzemy do źródła wszelkiej dobroci i podstawy wszystkich poranków - poznamy owoc kawowca. Będzie to podróż przez klasyczne i nowoczesne metody obróbki surowego ziarna, stopnie wypalenia ziarna, którą zwieńczą metody alternatywne zaparzania kawy. Po tym wykładzie sami zapragniecie zamienić swoje kuchnie w małe kawowe laboratoria, w którym koncentrację ćwiczą dripper i chemex, bicka poprawia aeropress, a tak popularna kawiarka zaskakuje możliwościami
- zapowiadają organizatorzy tego nietypowego spotkania edukacyjnego.
Więcej informacji na ten temat znajdziecie TUTAJ
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?