Pierwsze z trzech spotkań, w trakcie których o kawie będzie można dowiedzieć się niemal wszystkiego o kawie, odbyło się dzisiaj w działającej pod Rampą kawiarni Qult Kafka. A że Anna Wolna to baristka z dziesięcioletnim stażem, o popularnym na całym świecie napoju, tym, gdzie i jak jest uprawiany, a także sposobach jego przygotowywania, wie naprawdę wiele.
Mówiła więc między innymi o gatunkach kawy, różnicach między nimi, ocenie jej jakości, obróbce ziarna, jego wypalaniu, a także alternatywnych metodach zaparzania kawy i takich urządzeniach, jak dripper, aeropress, chemex i kawiarka, które notabene także w Goleniowie zyskują coraz większą popularność. Wszystko trwało ok. 1,5 godziny, a wkrótce nastąpi ciąg dalszy. Właściciele Qult Kafki zapowiadają też, że odbywać będą się w lokalu inne spotkania o charakterze edukacyjnym i kulturalnym. Więcej na ten temat wkrótce.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?