Wiele osób nie wie, że wybór chleba może mieć wpływ na nasze zdrowie. Obecnie możemy przebierać wśród chlebów bez drożdży lub razowych.
Ostatnio powodzeniem zaczęły się cieszyć chleby bez drożdży. To co powinno nas zainteresować w tymże chlebie to bakterie kwasu mlekowego, które oczyszczają nasz przewód pokarmowy. Bakterie mlekowe niszczą bakterie gnilne, gronkowce, salmonellę.
- Codzienne spożywanie chleba bez drożdży powoduje, że jesteśmy zdrowsi, a nasz przewód pokarmowy jest dokładnie oczyszczony - mówi Tadeusz Brajczewski z piekarni "Z Jaracza" w Słupsku.
PIECZYWO ORKISZOWE
Bardzo zdrowe jest także pieczywo orkiszowe. Jest to produkt antyrakowy i antyoksydantowy. Trzeba się jednak liczyć z ceną pieczywa, bo chleb do tanich nie należy.
Orkisz to stare zboże, które nie jest modyfikowane. Co istotne ma w sobie aż 17 procent białka, co w przypadku zbóż jest dość niespotykane (mają od 8 do 12 procent max). Pieczywo orkiszowe jest więc bardzo dobre, jeżeli chodzi o wartości odżywcze.
Kupując chleb orkiszowy, zwróćmy także uwagę na karteczkę do niego dołączoną. Istotny jest bowiem procent mąki orkiszowej, jaka znajduje się w chlebie.
- W naszej piekarni robimy chleb, który składa się z 70 procent mąki orkiszowej. Są natomiast piekarnie, które do pieczywa orkiszowego dodają niski procent tego zboża - stwierdza Tadeusz Brajczewski.
PIECZYWO RAZOWE
Pieczywo jest zaliczane do produktów tzw. prozdrowotnych, szczególnie polecanych m.in. ze względu na mały indeks glikemiczny (ok. 50) w dietach ubogokalorycznych, w odróżnieniu od pieczywa z jasnej mąki, które cechuje się znacznie większym indeksem glikemicznym, w granicach 70–95. Trzeba jednak uważać, ponieważ w sprzedaży są chleby „udające” te razowe. Jak je więc odróżnić od siebie? Jest na to sposób.
Pamiętajmy, że prawdziwy chleb razowy musi być ciężki i twardy. Jeżeli pieczywo jest miękkie i lekkie, możemy być pewni, że nie jest chlebem razowym.
PIECZYWO BEZGLUTENOWE
Ponieważ część konsumentów zainteresowana jest kupnem chleba bezglutegowego, piekarnie zaczęły chętniej wprowadzać takie pieczywo do obiegu. W piekarni "Z Jaracza" w Słupsku kupimy dwa rodzaje takiego chleba .
- Ludzie stają się bardziej świadomi tego, co jedzą i zaczynają dokładniej podchodzić do wyboru spożywanego przez nich pieczywa - stwierdza Tadeusz Brajczewski.
PIECZYWO SPECJALNE
Ponieważ pieczywo jest podstawą naszej codziennej diety, może spełniać bardzo ważną rolę w żywieniu leczniczym człowieka.
Chorym na chorobę trzewną (celiakię) zaleca się pieczywo skrobiowe (bezglutenowe) z normalną zawartością soli.
Chorym na mocznicę (uremię) zaleca się pieczywo skrobiowe (bezglutenowe) bez soli (niskosodowe).
Chorym na anemię – pieczywo wzbogacane w żelazo.
W leczeniu i zapobieganiu miażdżycy (arteriosklerozy) polecany jest zwykły chleb razowy, względnie pieczywo z dużym dodatkiem otrąb (zwłaszcza owsianych) i z dodatkiem nasion roślin oleistych, bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
#Dorota Aleksandrowicz
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?