Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na dania z konopi siewnych. A niebawem warsztaty kulinarne

Redakcja
Składniki:
pół melona
litr wody
80 g łuskanych nasion konopi
3 korzenie pietruszki
pół łyżeczki startego imbiru
1 cebula
1/4 szklanki mleczka kokosowego
skórka z cytryny
50 g niełuskanych nasion konopi
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i pokrojenia pietruszki i cebuli. Podduszamy je razem na patelni z odrobiną oleju kokosowego, soli i pieprzu. Dusimy do miękkości. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i imbir, gotujemy ok 5 minut. Blendujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona konopi i ponownie blendujemy. Nasiona w łuskach prażymy na suchej patelni 2 minuty. Na koniec blendujemy kawałki melona, zostawiamy kilka kawałków żeby udekorować nimi zupę. Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy zupę z musem melonowym, doprawiamy do smaku. Serwujemy w miseczkach ze startą skórką cytryny, prażonymi nasionami konopi w łuskach, można posypać wierzch zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Składniki: pół melona litr wody 80 g łuskanych nasion konopi 3 korzenie pietruszki pół łyżeczki startego imbiru 1 cebula 1/4 szklanki mleczka kokosowego skórka z cytryny 50 g niełuskanych nasion konopi sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od obrania i pokrojenia pietruszki i cebuli. Podduszamy je razem na patelni z odrobiną oleju kokosowego, soli i pieprzu. Dusimy do miękkości. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i imbir, gotujemy ok 5 minut. Blendujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona konopi i ponownie blendujemy. Nasiona w łuskach prażymy na suchej patelni 2 minuty. Na koniec blendujemy kawałki melona, zostawiamy kilka kawałków żeby udekorować nimi zupę. Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy zupę z musem melonowym, doprawiamy do smaku. Serwujemy w miseczkach ze startą skórką cytryny, prażonymi nasionami konopi w łuskach, można posypać wierzch zieloną pietruszką lub szczypiorkiem. http://www.smilingspoon.pl
Już 23 lutego w NASzA Przestrzeń Kosmiczna przy ul. Tęczowej 3 wrocławianie będą mogli się dowiedzieć, jak przygotowywać potrawy z nasion konopi siewnych. Nasiona są dostępne we wrocławskich supermarketach, stopniowo żywność konopna przestaje być tematem tabu.

Spotkanie poprowadzi Małgorzata Szakuła autorka książki "Konopie w kuchni" oraz blogerka (prowadzi bloga smiling spoon). Jest promotorką żywności konopnej i zrównoważonej diety. Żywność konopna zawiera kwasy Omega 6 i 3 w najlepszej dla człowieka proporcji 3:1. Spożywanie żywności konopnej zapobiega niektórym chorobom cywilizacyjnym, takim jak depresja. Żywność konopna jest całkowicie wolna od psychoaktywnego THC.

Zobacz też: Kościół walczy z depresją u wiernych

W opisach pod zdjęciami tej galerii znajdziecie przepisy na dania z konopi. Z kolei podczas spotkania w Przestrzeni Kosmicznej na Tęczowej będzie można spróbować konopnego quiche'a ze szpinakiem, wegańskiego ciasta dyniowego z CBD, wegańskiego pesto konopnego oraz detoksującego smoothie z białkiem konopnym.

Początek spotkania na temat konopi w kuchni 23 lutego o godz. 18.00. Cena uczestnictwa w warsztacie to 35 złotych. Obowiązują zapisy przez formularz.

"Konopie w kuchni" to podręcznik, z którego może korzystać każdy, kto chce dbać o zdrowy styl życia. Konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis Sativa L. Jest to składnik, który w żadnym stopniu nie uzależnia, a wykorzystuje się go przy leczeniu stwardnienia rozsianego, depresji, nerwic, nowotworów i niektórych odmian epilepsji. Książka zawiera 25 przepisów.

Przepisy dostępne w opisach pod zdjęciami w naszej galerii pochodzą z bloga Małgorzaty Szakuły Smiling Spoon.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto