Zakład Przetwórstwa Spożywczego w Maszewie, znany w całej okolicy m.in. z musztardy w charakterystycznych plastikowych słoiczkach, został zamknięty z końcem końcem 2008 r. Budynki co prawda później sprzedano i krążyły informacje o tym, że octownia może wznowić działalność, ostatecznie jednak plany te nigdy nie zostały zrealizowane. Niszczeją więc i same obiekty, i wyposażenie części biurowej czy laboratoryjnej, i znajdujące się w halach produkcyjnych do dzisiaj instalacje przemysłowe. Właśnie te ostatnie - zobaczcie sami w galerii - wyglądają szczególnie upiornie.
Na efektownych fotografiach obecny wygląd nieczynnej octowni uwiecznili Patryk, Julia i Maciek z Mostów. Jak sami mówią, szukają tego rodzaju miejsc i liczą, że nasi Czytelnicy podpowiedzą, gdzie mogliby wybrać się z aparatami.
Kiedyś był tu szpital
Co ciekawe, w czasach przedwojennych w obiektach tych funkcjonował szpital. położony przy ówczesnej Amtsstraße 6. Został on zbudowany jako tak zwany szpital okręgowy (Kreis-Krankenhaus) w 1896 roku, wyposażony był w 36 łóżek. Został zlikwidowany na początku 1945 roku.
Jak na stronie staremaszewo.blogspot.com podaje Marian Murzyński, wytwórnia rozpoczęła działalność w lipcu 1959 roku pod nazwą: "Szczecińskie Zakłady Przemysłu Terenowego - Wytwórnia Octu i Musztardy w Maszewie". Dyrekcja znajdowała się w Szczecinie, przy ul. Gościsława 1. W skład przedsiębiorstwa wchodziły następujące fabryki: Wytwórnia Galanterii Czekoladowo-Cukierniczej, Wytwórnia Win - obie w Szczecinie, Wytwórnia Octu i Musztardy w Maszewie oraz Wytwórnia Pieczywa Cukierniczego w Pyrzycach.
W lewym skrzydle octowni była hala fermentacyjna, w której stały dwie olbrzymie, sięgające od podłogi parteru, aż prawie po sufit pierwszego piętra, kadzie fermentacyjne, o wdzięcznych nazwach "Jaś" i "Małgosia", w których produkowano ocet. W pierwszej połowie lat 70., kiedy polskie rybołówstwo morskie było w szczytowym rozwoju (czwarta na świecie flota rybacka) i zapotrzebowanie na ocet do konserwacji przetworów rybnych było olbrzymie, dobudowano dalsze cztery kadzie na zewnątrz budynku, które nie były produkcyjnymi (do tego niezbędna była wysoka i stabilna temperatura wewnątrz hali fermentacyjnej), a służyły jako magazyny gotowego octu, do odbioru hurtowego przez przedsiębiorstwa przetwórstwa rybnego. Maszewska octownia pracowała wówczas "pełną parą", z trzema zmianami zarówno na produkcji octu, jak i musztardy. Firma zatrudniała wówczas około 50 pracowników.
W lutym 1993 roku, w ramach tak zwanej transformacji ustrojowej nastąpiła prywatyzacji octowni, która przeszła na własność spółki Zakład Przetwórstwa Spożywczego w Maszewie. Firma ta kontynuowała produkcję octu i musztardy i innych produktów spożywczych, jednak zakończyła działalność w 2008 roku.
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?