Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wysyp grzybów w centrum Goleniowa. Są jadalne, ale...

Paweł Palica
Paweł Palica
W centrum Goleniowa jak co roku sypnęło czernidłakami kołpakowatymi
W centrum Goleniowa jak co roku sypnęło czernidłakami kołpakowatymi fot. Paweł Palica
Jak co roku o tej porze w ścisłym centrum Goleniowa, na trawniku obok bloków przy ul. Kościuszki, sypnęło grzybami.

Sytuacja ta powtarza się od lat, grzybów jednak nikt nie zbiera. I, wszystko na to wskazuje, lepiej dmuchać na zimne, bo o ile są one jadalne, to lepiej z nimi uważać.

Jak twierdzą znawcy, to czernidłak kołpakowaty, pospolicie występujący w Polsce grzyb z rodziny pieczarkowatych. Jak podaje strona poradnikzdrowie.pl, grzyb ten nadaje się do spożycia bardzo krótko - zrywać można jedynie młode osobniki (poznamy je po tym, że są białe i jeszcze zwinięte), potem - w miarę jak grzyb dojrzewa - jego kapelusz gwałtownie się zwija i zamienia w czarną maź, która jest w rzeczywistości masą zarodnikową. Co ciekawe, dawniej z mazi tej wytwarzano atrament.

Cały proces dojrzewania grzyba trwa czasem tylko... jeden dzień, a jego rozkład zaledwie kilka godzin. Młode czernidłakiw smaku przypominają ponoć cielęcinę, mają też niecodzienne właściwości lecznicze, jest polecany cukrzykom, gdyż redukuje poziom cukru we krwi, a także objawy cukrzycy, takie jak bezsenność bóle głowy, bóle kończyn i suchość w jamie ustnej.

Nowy blok przy ul. Akacjowej w Goleniowie

Nowy blok już widać. Budowa przy ul. Akacjowej w Goleniowie ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na goleniow.naszemiasto.pl Nasze Miasto