Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cytrynowa zupa z cukinii z kurczakiem i makaronem orzo. Jej smak powala na kolana. Wypróbuj prosty przepis na pyszną, pożywną zupę

Redakcja
Cytrynowa zupa z cukinii nie tylko świetnie smakuje, ale także zachęca słonecznym kolorem
Cytrynowa zupa z cukinii nie tylko świetnie smakuje, ale także zachęca słonecznym kolorem 123rf/myviewpoint/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewający, lekki posiłek, który nasyci brzuch i oczy, to polecam ci cytrynową zupę z cukinii. Jest w niej mnóstwo dobrych rzeczy: oprócz cukinii i cytryny pierś z kurczaka oraz makaron orzo. Wszystko idealnie do siebie pasuje i sprawia, że zupa z cukinii jest pyszna oraz pożywna.

W skrócie

Zupę z cukinii, którą chcę ci dzisiaj zaproponować, przygotowuję na dwa sposoby. Jesienią i zimą dodaję do niej ziemniaki, dzięki czemu jest bardziej sycąca. Taki krem z cukinii z ziemniakami również świetnie rozgrzewa. Wiosną i latem pomijam ziemniaki i mam lekką zupę cytrynową. Posiłek jest pożywny, dzięki temu, że dodaję do zupy pierś kurczaka i makaron orzo. Cytryna świetnie podkreśla smak cukinii i nadaje zupie pobudzającego, słonecznego koloru. Wypróbuj przepis na cytrynową zupę z cukinii i ugotuj ją niezależnie od pogody.

Cytrynowa zupa z cukinii z kurczakiem – przepis na sycący posiłek

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 żółta lub zielona cukinia,
  • 1 cytryna,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • pół szklanki śmietanki 30 %,
  • ząbek czosnku,
  • pół szklanki suchego makaronu orzo,
  • 1 surowa pierś z kurczaka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • tymianek świeży lub suszony,
  • świeży koperek,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić zupę z kurczakiem i cukinią?

  1. Cukinię i ziemniaki obrałam, po czym pokroiłam w kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem podsmażyłam krótko na oleju ziemniaki, cukinię oraz rozgnieciony czosnek.
  3. Zalałam warzywa bulionem i gotowałam do miękkości. Następnie wszystko zblendowałam.
  4. Do kremu z cukinii i ziemniaków dodałam sok z całej cytryny. Wymieszałam.
  5. Kilka łyżek zupy wymieszałam ze śmietanką i wlałam z powrotem do garnka.
  6. Do gotującej się na małym ogniu zupy wrzuciłam pokrojoną pierś z kurczaka i makaron orzo. Gotowałam 10 minut.
  7. Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotową zupę z cukinii posypałam świeżym koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Cytrynowa zupa z cukinii z kurczakiem i makaronem orzo. Jej smak powala na kolana. Wypróbuj prosty przepis na pyszną, pożywną zupę - Strona Kuchni

Wróć na goleniow.naszemiasto.pl Nasze Miasto