MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

Zobacz również

Kierująca w szpitalu i kompletnie rozbite audi po dachowaniu w Jabłowie

NOWE
Kierująca w szpitalu i kompletnie rozbite audi po dachowaniu w Jabłowie

Ogólnopolski sukces plastyczny mieszkanek Malborka. Zdobyły indeksy

NOWE
Ogólnopolski sukces plastyczny mieszkanek Malborka. Zdobyły indeksy

Polecamy

Tragiczny stan kąpielisk w Hiszpanii. Czarne flagi pojawiły się nawet w kurortach

PILNE
Tragiczny stan kąpielisk w Hiszpanii. Czarne flagi pojawiły się nawet w kurortach

Apple zamyka jedną ze swoich najnowszych usług finansowych. Dlaczego?

Apple zamyka jedną ze swoich najnowszych usług finansowych. Dlaczego?

Szybki sposób na gładką skórę po goleniu. Produkty łagodzące masz w zasięgu ręki

Szybki sposób na gładką skórę po goleniu. Produkty łagodzące masz w zasięgu ręki