MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet...
fot. Pasja1000 (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Papryka

Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet fioletowa. Uprawiana w ogródkach, doniczkach, do kupienia na każdym warzywnym stoisku. Jest uprawiana od około 5 tysięcy lat. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie, zainteresowani przede wszystkim ostrymi gatunkami, które miały zastąpić pieprz – przyprawę wtedy bardzo drogą i sprowadzaną z dalekiej Azji. Papryka rozpowszechniła się bardzo szybko i stała się niemal nieodzownym składnikiem w kuchni nie tylko europejskiej, ale też azjatyckiej.

Zobacz również

Uroczyste ślubowanie klas mundurowych w Zespole Szkół Budowlanych

NOWE
Uroczyste ślubowanie klas mundurowych w Zespole Szkół Budowlanych

Ostrowiecki Rynek zmieni się w zieloną wyspę. Więcej wody i roślin [WIZUALIZACJE]

NOWE
Ostrowiecki Rynek zmieni się w zieloną wyspę. Więcej wody i roślin [WIZUALIZACJE]

Polecamy

Konwenty, czyli naprawdę niezwykłe wydarzenia. Na czym dokładnie polegają?

Konwenty, czyli naprawdę niezwykłe wydarzenia. Na czym dokładnie polegają?

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE

Uwaga! Nadchodzą letnie fale upałów w Europie. Czy warto odwołać lub przełożyć urlop?

Uwaga! Nadchodzą letnie fale upałów w Europie. Czy warto odwołać lub przełożyć urlop?