7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1b/25/5fa11548a2640_o_large.jpg)
fot. Pasja1000 (pixabay.com)
Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni
Papryka
Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet fioletowa. Uprawiana w ogródkach, doniczkach, do kupienia na każdym warzywnym stoisku. Jest uprawiana od około 5 tysięcy lat. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie, zainteresowani przede wszystkim ostrymi gatunkami, które miały zastąpić pieprz – przyprawę wtedy bardzo drogą i sprowadzaną z dalekiej Azji. Papryka rozpowszechniła się bardzo szybko i stała się niemal nieodzownym składnikiem w kuchni nie tylko europejskiej, ale też azjatyckiej.